A famous doctor once received a little
2021-07-25 08:45 广东人事考试网 来源:广东华图教育
阅读理解。
A famous doctor once received a little child that was badly ill. Thanks to his skill and care, the child got
well and was soon able to get up and run about again.
The child’s mother was very thankful to the doctor, and she visited him for what he had done for her
child. "Doctor," she said, "you have saved my little son. I don’t know hoe to thank you enough. I feel that
money alone cannot repay (回报) you, so I have made this little purse with my own hands, as a sign of my
thanks. I hope you will accept (接受) it." The doctor stood up and said coldly, "Madam, a little present like
that is very nice between friends, but a doctor needs to paid enough for what he has done." The lady was so
surprised and hurt so much that she could not reply for a moment. Then she said quietly, "Perhaps you will
tell me how much I should give you."
"Fifty pounds," he answered. The lady opened the little purse and took out four fifty-pound bank notes.
She passed one of them to the doctor, and put the other three back into the purse. She put the purse into her
handbag and, saying goodbye to the doctor, went out of the room.
1. Why was the lady very thankful to the doctor?
A. Because he had saved her life.
B. Because he had saved her son’s life.
C. Because he had given her some money.
2. The doctor refused the lady’s purse because he thought ________.
A. the purse was too small
B. the lady wouldn’t give him money
C. purses should be given between friends
3. What can we learn from the passage?
A. The doctor got 50 pounds from the lady.
B. the doctor got 200 pounds from the lady.
C. The lady didn’t pay money for the doctor.
4. According to the passage, the doctor would probably feel ________ in the end.
A. happy
B. excited
C. sorry
答案
1-4 BBAC
考点名称:故事类阅读
故事类阅读:
文章一般描述的是某一件具体事情的发生发展或结局,有人物、时间、地点和事件。
命题往往从故事的情节、人物或事件的之间的关系、作者的态度及意图、故事前因和后果的推测等方面着手,考查学生对细节的辨认能力以及推理判断能力。
阅读这类材料时,同学们一定要根据主要情节掌握文章主旨大意,同时抓住每一个细节,设身处地根据文章内容揣摩作者的态度和意图,根据情节展开想象,即使是碰到深层理解题也可迎刃而解。
故事类阅读注意:
初中生接触到的阅读材料大都是故事类。
阅读故事类的材料,应该抓住人物线索、地点线索、时间线索和情节发展线索。
特别注意的是,以上线索往往是并存的。因为情节的发展总是涉及到人物的变化、时间的推移、场景的变换等。
而阅读材料后的阅读理解往往会围绕这些内容设计一些事实类的理解题。
凡事实类的理解题都可以从阅读材料的表层文字中找到答案。
在阅读故事类短文时,应理解文章的深层含义,也就是它的主题。在此需要注意的是,现在的阅读理解题在测试事实类的理解题的同时,往往有一道推理类理解测试题.
以上是关于A famous doctor once received a little的参考答案及解析。建议大家看完问题先作答、再查看答案哦!
华图试题检索系统(https://gd.huatu.com/zt/questionqy/)是服务于考公试卷题目解答、职业考试试题解析的专业找答案系统,千万题库供用户查询,针对不同场景需求,提供文字搜题方式,秒出解析答案,实现搜题最佳体验。
试题答案何处找,下方扫码见分晓!

华图题库旨在为考生提供高效的智能备考服务,全面覆盖公务员考试、事业单位、教师招聘、职业资格、医卫类、计算机类等领域,为您提供行政职业能力测验、公共基础知识、教育基础知识、职业能力倾向测验及综合应用能力等相关试题答案解析。拥有优质丰富的学习资料和备考全阶段的高效服务,助您不断前行!
你以为刷题就是不停的找题去做?NO,NO,NO!刷题也是有技巧的。高效地刷题,让你事半功倍。
点击下载华图在线APP体验更佳。关注广东华图教育微信gdhtgwy,政策问题实时答,考试信息不漏看。
特别说明:华图题库平台所收集的试题内容来源于互联网,仅供学习交流使用,不构成商业目的。版权归原作者所有,如涉及作品内容、版权和其它问题,请与我们取得联系,我们将在第一时间处理,维护您的合法权益。
(编辑:广东华图)



